Dorsz z warzywami i ziemniakami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- 2Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
- 3Filety dokładnie umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- 4Marchew, seler i pietruszkę umyj, a następnie obierz i zetrzyj na tarce.
- 5Cebulę umyj, obierz, pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek razem z pozostałymi warzywami.
- 6Warzywa dopraw solą oraz pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- 7Filety razem z warzywami piecz w temperaturze 180 stopni przez 20–25 minut.
- 8Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Wartości odżywcze w:
~63 kcal
~371 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.6 g |
Tłuszcze: | 1.6 g |
Węglowodany: | 8.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 20.9 g |
Tłuszcze: | 9.4 g |
Węglowodany: | 49.8 g |
SKŁADNIKI
Dorsz świeży | 100 g(1 x filet) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Pietruszka korzeń | 80 g(1 x sztuka) |
Seler korzeniowy | 50 g(0.5 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Ziemniaki (średnio) gotowane | 255 g(3 x sztuka) |
KOMENTARZE