Duszony kurczak z cukinią i pieczarkami oraz kaszą gryczaną
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 2Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 3Dodaj drobno posiekaną cebulę i pietruszkę oraz marchew i cukinię pokrojone w talarki, pieczarki; duś do miękkości.
- 4Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 5Całość udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~81 kcal
~334 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.1 g |
Tłuszcze: | 2.7 g |
Węglowodany: | 9.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 16.9 g |
Tłuszcze: | 11.1 g |
Węglowodany: | 41.2 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Kasza gryczana | 50 g(0.5 x woreczek) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Pietruszka korzeń | 40 g(0.5 x sztuka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Cukinia | 125 g(0.5 x sztuka) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
Pieczarka uprawna świeża | 30 g(0.5 x garść) |
KOMENTARZE