Faszerowana papryka z kaszą jęczmienną, pieczarkami, pomidorami i natką pietruszki
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Paprykę umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne, a następnie sparz wrzątkiem. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek. Pomidor umyj, sparz wrzątkiem i drobno pokrój. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurkumę i zioła prowansalskie. Papryki nadziej przygotowaną masą i przykryj odciętą częścią papryki. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, podawaj udekorowane natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~60 kcal
~204 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 1.8 g |
Tłuszcze: | 1.6 g |
Węglowodany: | 9.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 6.2 g |
Tłuszcze: | 5.5 g |
Węglowodany: | 31.9 g |
SKŁADNIKI
Papryka żółta | 140 g(1 x mała sztuka) |
Kasza jęczmienna perłowa | 25 g |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 60 g(1 x garść) |
Pomidor | 50 g |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 1 g |
Kurkuma | 1 g |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE