Faszerowana papryka z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Paprykę umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne, a następnie sparz wrzątkiem. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek oraz kurkumę i zioła prowansalskie. Papryki nadziej przygotowaną masą, posyp startą mozzarellą i przykryj odciętą częścią papryki. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, podawaj udekorowane listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~121 kcal
~294 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 6.1 g |
Tłuszcze: | 4.4 g |
Węglowodany: | 13.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 14.9 g |
Tłuszcze: | 10.7 g |
Węglowodany: | 34.0 g |
SKŁADNIKI
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Kasza jaglana | 25 g |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Pomidory suszone nie solone | 20 g(0.5 x garść) |
Kurkuma | 1 g |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ser mozzarella | 30 g(1 x porcja) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE