Faszerowana papryka z soczewicą, kaszą jaglaną, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Soczewicę oraz kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne, a następnie sparz wrzątkiem. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek. Suszone pomidory drobno pokrój. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, soczewicę, pieczarki, pokrojone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurkumę i zioła prowansalskie. Papryki nadziej przygotowaną masą i przykryj odciętą częścią papryki. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, podawaj z natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~112 kcal
~394 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.3 g |
Tłuszcze: | 3.2 g |
Węglowodany: | 15.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 18.8 g |
Tłuszcze: | 11.3 g |
Węglowodany: | 53.5 g |
SKŁADNIKI
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Kasza jaglana | 25 g |
Soczewica czerwona nasiona suche | 36 g(3 x łyżka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 60 g(1 x garść) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Pomidory suszone nie solone | 20 g(0.5 x garść) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Kurkuma | 1 g |
Zioła prowansalskie | 1 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE