Faszerowane papryki z kaszą jaglaną, kurczakiem, pomidorami, mozzarellą i bazylią
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Paprykę umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne, a następnie sparz wrzątkiem. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umyj, pokrój, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie krótko grilluj na patelni. Cebulę oraz pomidory umyj, obierz, drobno posiekaj, a następnie podduś na patelni razem z mięsem. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, kurczaka, cebulę, pomidora, czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek oraz kurkumę i zioła prowansalskie. Papryki nadziej przygotowaną masą, posyp startą mozzarellą i przykryj odciętą częścią papryki. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, podawaj udekorowane listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~95 kcal
~281 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.1 g |
Tłuszcze: | 4.2 g |
Węglowodany: | 9.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 15.0 g |
Tłuszcze: | 12.3 g |
Węglowodany: | 27.3 g |
SKŁADNIKI
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Kura tuszka | 20 g(1 x plaster) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Kasza jaglana | 25 g |
Cebula | 20 g(2 x plaster) |
Pomidor | 50 g |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Kurkuma | 1 g |
Zioła prowansalskie | 1 g |
Ser mozzarella | 30 g(1 x porcja) |
KOMENTARZE