Filet z dorsza w cytrynowo-musztardowym sosie z kaszą jaglaną i sałatką z rukoli

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Filet z dorsza umyj i osusz, a następnie przypraw solą oraz pieprzem.
  2. 2Dorsza posmaruj odrobiną masła i zawiń dokładnie w folię aluminiową.
  3. 3Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.
  4. 4W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, jogurt, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  5. 5Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. 6Rukolę porwij w palcach, rzodkiewki oraz ogórka pokrój, całość wymieszaj.
  7. 7Dorsza podawaj z sosem musztardowym z posiekaną natką pietruszki, kaszą jaglaną oraz sałatką.
~90 kcal ~457 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.1 g
Tłuszcze: 3.1 g
Węglowodany: 11.0 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 21.2 g
Tłuszcze: 16.0 g
Węglowodany: 56.4 g

SKŁADNIKI

Dorsz świeży filety bez skóry 50 g(0.5 x filet)
Kasza jaglana 50 g
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Musztarda 5 g(0.5 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 8 g(2 x łyżeczka)
Chleb Graham 30 g(1 x kromka)
Rzodkiewka 60 g(1 x garść)
Ogórek 180 g(1 x sztuka)
Pietruszka liście 12 g(1 x łyżka)
Masło extra 5 g(1 x porcja)
Rukola świeża 60 g(3 x garść)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane