Grillowane kanapki z pesto z brokułów, serem feta, pomidorem, oliwkami i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie pesto:
- 1Brokuły wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez około 3–4 minuty.
- 2Zmiksuj ze sobą ugotowane brokuły, jogurt naturalny, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Przygotowanie kanapek:
- 3Pieczywo posmaruj przygotowaną pastą.
- 4Następnie dodaj ser feta, plastry pomidora, oliwki i liście bazylii.
- 5Całość podgrzej w tosterze.
Wartości odżywcze w:
~103 kcal
~200 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.9 g |
Tłuszcze: | 2.5 g |
Węglowodany: | 14.7 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 9.6 g |
Tłuszcze: | 4.9 g |
Węglowodany: | 28.7 g |
SKŁADNIKI
Chleb Graham | 60 g(2 x kromka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 10 g(1 x łyżeczka) |
Brokuły | 40 g |
Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Ser typu Feta | 15 g(0.5 x garść) |
Pomidor | 40 g(2 x plaster) |
Oliwki zielone marynowane | 10 g(2 x sztuka) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
KOMENTARZE