Gulasz wołowy z warzywami, kaszą jaglaną i buraczkami
Posiłek
90 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Mięso umyj, drobno pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler umyj i drobno pokrój. Warzywa oraz mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wodą lub bulionem warzywnym. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kurkumę oraz sól i pieprz. Całość piecz przez 60-90 minut w 200 stopniach. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraczki zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz podawaj z kaszą oraz buraczkami.
Wartości odżywcze w:
~111 kcal
~601 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 6.5 g |
| Tłuszcze: | 3.2 g |
| Węglowodany: | 13.7 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 35.2 g |
| Tłuszcze: | 17.3 g |
| Węglowodany: | 74.8 g |
SKŁADNIKI
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
| Pietruszka korzeń | 80 g(1 x sztuka) |
| Seler korzeniowy | 50 g(0.5 x porcja) |
| Filet saute z polędwicy wołowej | 100 g(1 x porcja) |
| Ziele angielskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Gałka muszkatołowa | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Kurkuma | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Kasza jaglana | 75 g |
| Burak | 120 g(1 x sztuka) |
| cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE