Gulasz z kurczaka z pieczarkami i kaszą jaglaną
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
- 5Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
- 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
- 7Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną oraz posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~107 kcal
~319 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.4 g |
Tłuszcze: | 3.7 g |
Węglowodany: | 12.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 16.1 g |
Tłuszcze: | 11.0 g |
Węglowodany: | 38.3 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Kasza jaglana | 50 g(0.5 x woreczek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Pietruszka liście | 24 g(2 x łyżka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE