Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym i z brązowym ryżem

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  3. 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
  4. 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
  5. 5Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
  6. 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia się sosu, dopraw ziołami prowansalskimi.
  7. 7Podawaj z ugotowanym ryżem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
~92 kcal ~315 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.7 g
Tłuszcze: 3.0 g
Węglowodany: 12.2 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 12.7 g
Tłuszcze: 10.4 g
Węglowodany: 42.1 g

SKŁADNIKI

Kura tuszka 50 g(0.5 x filet)
Ryż brązowy 50 g(0.5 x woreczek)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Pietruszka liście 12 g(1 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane