Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym i z brązowym ryżem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
- 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia się sosu, dopraw ziołami prowansalskimi.
- 7Podawaj z ugotowanym ryżem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~92 kcal
~315 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.7 g |
Tłuszcze: | 3.0 g |
Węglowodany: | 12.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 12.7 g |
Tłuszcze: | 10.4 g |
Węglowodany: | 42.1 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Ryż brązowy | 50 g(0.5 x woreczek) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE