Indyk po meksykańsku z brązowym ryżem i sosem pomidorowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Mięso umyj, pokrój na kawałki, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podduś na oliwie z oliwek na patelni. Do indyka dodaj warzywa, całość duś pod przykryciem. Ryż ugotuj zgodnie z intrukcją na opakowaniu. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój i duś na patelni. Do pomidorów dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oregano oraz chili. Całość podawaj razem z ryżem i sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze w:
~76 kcal
~509 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.8 g |
Tłuszcze: | 1.8 g |
Węglowodany: | 10.9 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 25.7 g |
Tłuszcze: | 12.0 g |
Węglowodany: | 73.4 g |
SKŁADNIKI
Indyk tuszka | 100 g(1 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ryż brązowy | 75 g |
Mieszanka warzyw "meksykańska" | 150 g |
Pomidor | 340 g(2 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Chili | 1 g |
Oregano suszone liście | 1 g |
KOMENTARZE