Indyk po meksykańsku z ryżem paraboiled i sosem pomidorowym
Posiłek
15 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Mięso umyj, pokrój na kawałki, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podduś na oliwie z oliwek na patelni. Do indyka dodaj warzywa, całość duś pod przykryciem. Ryż ugotuj zgodnie z intrukcją na opakowaniu. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój i duś na patelni. Do pomidorów dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oregano oraz chili. Całość podawaj razem z ryżem i sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze w:
~86 kcal
~579 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.9 g |
Tłuszcze: | 2.3 g |
Węglowodany: | 12.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 26.4 g |
Tłuszcze: | 15.3 g |
Węglowodany: | 82.6 g |
SKŁADNIKI
Indyk tuszka | 100 g(1 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Ryż parboiled | 75 g |
Mieszanka warzyw "meksykańska" | 150 g |
Pomidor | 340 g(2 x sztuka) |
Chili | 1 g |
Oregano suszone liście | 1 g |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE