Indyk w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną, szpinakiem, papryką i pomidorami koktajlowymi

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Mięso z indyka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  3. 3Indyka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
  4. 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do indyka.
  5. 5Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
  6. 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
  7. 7Szpinak oraz paprykę dokładnie umyj.
  8. 8Paprykę drobno pokrój, pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z liśćmi szpinaku.
  9. 9W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, musztardę, sól oraz pieprz.
  10. 10Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
  11. 11Podawaj z ugotowaną kaszą, posiekaną natką pietruszki oraz sałatką.
~86 kcal ~516 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.1 g
Tłuszcze: 2.7 g
Węglowodany: 11.2 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 24.9 g
Tłuszcze: 16.2 g
Węglowodany: 67.0 g

SKŁADNIKI

Indyk tuszka 100 g(1 x porcja)
Kasza jęczmienna perłowa 75 g
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Pieczarka uprawna świeża 120 g(2 x garść)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Pietruszka liście 6 g(1 x łyżeczka)
Szpinak (świeży) 40 g(2 x garść)
Papryka żółta 140 g(1 x mała sztuka)
Pomidor 50 g
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Musztarda 5 g(0.5 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane