Indyk w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną, szpinakiem, papryką i pomidorami koktajlowymi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso z indyka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 3Indyka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do indyka.
- 5Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
- 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
- 7Szpinak oraz paprykę dokładnie umyj.
- 8Paprykę drobno pokrój, pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z liśćmi szpinaku.
- 9W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, musztardę, sól oraz pieprz.
- 10Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
- 11Podawaj z ugotowaną kaszą, posiekaną natką pietruszki oraz sałatką.
Wartości odżywcze w:
~86 kcal
~516 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.1 g |
Tłuszcze: | 2.7 g |
Węglowodany: | 11.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 24.9 g |
Tłuszcze: | 16.2 g |
Węglowodany: | 67.0 g |
SKŁADNIKI
Indyk tuszka | 100 g(1 x porcja) |
Kasza jęczmienna perłowa | 75 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
Papryka żółta | 140 g(1 x mała sztuka) |
Pomidor | 50 g |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Musztarda | 5 g(0.5 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE