Indyk w sosie pieczarkowym z ryżem, kiszoną kapustą i burakami

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż parboiled ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Mięso z indyka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  3. 3Indyka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
  4. 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do indyka.
  5. 5Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
  6. 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
  7. 7Kapustę kiszoną drobno posiekaj.
  8. 8Jabłko oraz buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  9. 9Słonecznik krótko podpraż na suchej patelni.
  10. 10Kapustę, jabłko oraz buraki wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem oraz prażonym słonecznikiem.
  11. 11Podawaj z ugotowym ryżem, posiekaną natką pietruszki oraz surówką z kiszonej kapusty.
~70 kcal ~519 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.3 g
Tłuszcze: 2.3 g
Węglowodany: 8.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 24.6 g
Tłuszcze: 17.2 g
Węglowodany: 65.6 g

SKŁADNIKI

Indyk tuszka 100 g(1 x porcja)
Ryż parboiled 50 g(1 x szklanka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Pieczarka uprawna świeża 120 g(2 x garść)
Pietruszka liście 6 g(1 x łyżeczka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Kapusta kwaszona 100 g(2 x garść)
Jabłko 180 g(1 x sztuka)
Burak 120 g(1 x sztuka)
Słonecznik nasiona 10 g(1 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane