Indyk w sosie morelowo-jabłkowym z kaszą gryczaną oraz buraczkami

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek razem z pokrojonym filetem z indyka.
  3. 3Dodaj umyte, pozbawione pestek i pokrojone morele oraz obrane jabłko.
  4. 4Całość duś aż do rozpadnięcia się owoców.
  5. 5W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mąkę z odrobiną wody aż do uzyskania jednolitej konsystencji, tak by nie powstały grudki.
  6. 6Zawartość miseczki powoli wlewaj do naczynia, cały czas dokładnie mieszając aż do zagęszczenia sosu.
  7. 7Buraczki ugotuj w mundurkach, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  8. 8Kaszę podawaj razem z sosem i buraczkami.
~82 kcal ~454 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.0 g
Tłuszcze: 2.3 g
Węglowodany: 12.0 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 16.6 g
Tłuszcze: 13.0 g
Węglowodany: 66.6 g

SKŁADNIKI

Indyk tuszka 50 g(0.5 x porcja)
Jabłko 180 g(1 x sztuka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Mąka pszenna typ 550 6 g(0.5 x łyżka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Burak 120 g(1 x sztuka)
Morele 90 g(2 x sztuka)
Kasza gryczana 50 g
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane