Indyk w sosie morelowo-jabłkowym z kaszą gryczaną oraz buraczkami
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek razem z pokrojonym filetem z indyka.
- 3Dodaj umyte, pozbawione pestek i pokrojone morele oraz obrane jabłko.
- 4Całość duś aż do rozpadnięcia się owoców.
- 5W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mąkę z odrobiną wody aż do uzyskania jednolitej konsystencji, tak by nie powstały grudki.
- 6Zawartość miseczki powoli wlewaj do naczynia, cały czas dokładnie mieszając aż do zagęszczenia sosu.
- 7Buraczki ugotuj w mundurkach, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- 8Kaszę podawaj razem z sosem i buraczkami.
Wartości odżywcze w:
~82 kcal
~454 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.0 g |
Tłuszcze: | 2.3 g |
Węglowodany: | 12.0 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 16.6 g |
Tłuszcze: | 13.0 g |
Węglowodany: | 66.6 g |
SKŁADNIKI
Indyk tuszka | 50 g(0.5 x porcja) |
Jabłko | 180 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Mąka pszenna typ 550 | 6 g(0.5 x łyżka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Burak | 120 g(1 x sztuka) |
Morele | 90 g(2 x sztuka) |
Kasza gryczana | 50 g |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE