Kanapka z awokado, łososiem, sosem tzatziki i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie sosu tzatziki:
- 1Umyj, obierz i pokrój w kostkę ogórka.
- 2Czosnek wyciśnij przez praskę.
- 3Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, posiekany koperek, pokrojonego ogórka, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz.
Przygotowanie kanapek:
- 4Na pieczywie ułóż listki rukoli.
- 5Następnie dodaj plastry awokado, łososia i sos tzatziki.
- 6Całość udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~65 kcal
~140 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.1 g |
Tłuszcze: | 2.2 g |
Węglowodany: | 7.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 6.8 g |
Tłuszcze: | 4.8 g |
Węglowodany: | 17.0 g |
SKŁADNIKI
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Ogórek | 90 g(0.5 x sztuka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 10 g(1 x łyżeczka) |
Koper ogrodowy | 8 g(1 x łyżka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
Rukola świeża | 20 g(1 x garść) |
Awokado | 30 g(2 x plaster) |
Łosoś wędzony | 10 g(0.5 x plaster) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
KOMENTARZE