Kanapki z ziołowo-czosnkową pastą twarożkową, rukolą, łososiem, pomidorem i bazylią
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie pasty twarożkowej:
- 1Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- 2Czosnek wyciśnij przez praskę.
- 3Zmieszaj ze sobą twaróg, jogurt naturalny, cebulę, czosnek, siemię lniane, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
Przygotowanie kanapek:
- 4Na pieczywie ułóż liście rukoli, a następnie posmaruj przygotowaną pastą.
- 5Dodaj plastry pomidora i łososia, skrop cytryną.
- 6Całość udekoruj bazylią.
Wartości odżywcze w:
~128 kcal
~178 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.9 g |
Tłuszcze: | 3.6 g |
Węglowodany: | 15.7 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 11.0 g |
Tłuszcze: | 5.0 g |
Węglowodany: | 21.8 g |
SKŁADNIKI
Chleb żytni pełnoziarnisty | 35 g(1 x kromka) |
Rukola świeża | 20 g(1 x garść) |
Ser twarogowy chudy | 15 g(0.5 x plaster) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 10 g(1 x łyżeczka) |
Len nasiona | 10 g(1 x łyżka) |
Łosoś wędzony | 10 g(0.5 x plaster) |
Pomidor | 20 g(1 x plaster) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 10 g(1 x plaster) |
Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE