Kasza gryczana z batatami, bakłażanem, zielonym groszkiem, orzechami i natką pietruszki
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Bataty oraz kaszę gryczaną ugotuj.
- 2Bakłażana umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni.
- 3Do kaszy gryczanej dodaj bataty, grillowanego bakłażana, zielony groszek oraz posiekane orzechy nerkowca.
- 4W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, jogurt naturalny, ocet balsamiczny, zioła prowansalskie, kolendrę, sól oraz pieprz.
- 5Całość skrop przygotowanym dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~95 kcal
~595 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.5 g |
Tłuszcze: | 2.0 g |
Węglowodany: | 15.6 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 21.7 g |
Tłuszcze: | 12.4 g |
Węglowodany: | 97.7 g |
SKŁADNIKI
Kasza gryczana | 50 g |
Batat | 230 g(1 x sztuka) |
Bakłażan | 120 g(0.5 x sztuka) |
Groszek zielony | 140 g(1 x szklanka) |
Orzech nerkowca | 10 g(2 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
Kolendra | 5 g(1 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE