Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
Posiłek
15 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.
- 2Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
- 3Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
- 4Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- 6Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~200 kcal
~312 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.8 g |
Tłuszcze: | 8.0 g |
Węglowodany: | 23.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 12.1 g |
Tłuszcze: | 12.6 g |
Węglowodany: | 37.1 g |
SKŁADNIKI
Kasza jaglana | 50 g |
Brokuły | 50 g |
Ser typu Feta | 30 g(1 x garść) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Orzechy włoskie | 8 g(2 x sztuka) |
KOMENTARZE