Kasza jaglana z krewetkami, papryką, zielonym groszkiem i listkami mięty
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do gotującej się wody dodaj kurkumę.
- 2Krewetki rozmróź, oczyść i podduś na oliwie z oliwek.
- 3Paprykę umyj, pokrój na cienkie paski.
- 4Obsmaż krewetki z obu stron na oliwie, następnie dodaj zielony groszek oraz pokrojoną paprykę, duś przez kilka minut.
- 5Krewetki skrop sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- 6Podawaj z kaszą i udekoruj listkami mięty.
Wartości odżywcze w:
~131 kcal
~411 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 9.5 g |
| Tłuszcze: | 3.8 g |
| Węglowodany: | 14.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 29.8 g |
| Tłuszcze: | 11.9 g |
| Węglowodany: | 45.4 g |
SKŁADNIKI
| Kasza jaglana | 50 g |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Groszek zielony | 70 g(0.5 x szklanka) |
| Papryka czerwona | 70 g(0.5 x mała sztuka) |
| Mięta | 15 g(3 x liść) |
| Kurkuma | 1 g |
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
KOMENTARZE