Kurczak curry z kalafiorem, natką pietruszki i kaszą jaglaną
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, curry, kurkumą, solą oraz pieprzem.
- 2Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 3Cebulę oraz marchew umyj i drobno pokrój, dodaj na patelnię.
- 4Dodaj kalafior podzielony na różyczki oraz mleko, całość duś do miękkości.
- 5Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 6Podawaj kaszę razem z duszonymi warzywami i indykiem.
- 7Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~92 kcal
~406 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.4 g |
Tłuszcze: | 3.1 g |
Węglowodany: | 11.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 19.5 g |
Tłuszcze: | 13.8 g |
Węglowodany: | 50.2 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Kasza jaglana | 50 g(0.5 x woreczek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
Kalafior | 100 g(0.5 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 120 g(0.5 x szklanka) |
Curry | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Kurkuma | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE