Kurczak w pomarańczowym sosie z brązowym ryżem i sezamem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
- 2Kurczaka umyj, pokrój i przypraw solą oraz pieprzem, następnie duś na oliwie z oliwek.
- 3Wyciśnij sok z pomarańczy, razem z miodem i octem balsamicznym dodaj do kurczaka.
- 4Całość posyp sezamem i oregano, a następnie dodaj ugotowany ryż i dokładnie mieszaj.
- 5Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach na kawałki.
- 6Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, paprykę pokrój w plastry.
- 7W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- 8Ryż z kurczakiem podawaj razem z sałatką skropioną dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~108 kcal
~457 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.4 g |
Tłuszcze: | 4.1 g |
Węglowodany: | 14.1 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 14.2 g |
Tłuszcze: | 17.6 g |
Węglowodany: | 59.8 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Ryż brązowy | 50 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(2 x łyżeczka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
Pomarańcza | 120 g(0.5 x sztuka) |
Ocet winny | 5 g(1 x łyżeczka) |
Oregano suszone liście | 8 g(1 x łyżka) |
Sezam nasiona | 4 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
Pomidor | 50 g |
Papryka żółta | 70 g(0.5 x mała sztuka) |
KOMENTARZE