Kurczak w pomarańczowym sosie z brązowym ryżem i sezamem

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. 2Kurczaka umyj, pokrój i przypraw solą oraz pieprzem, następnie duś na oliwie z oliwek.
  3. 3Wyciśnij sok z pomarańczy, razem z miodem i octem balsamicznym dodaj do kurczaka.
  4. 4Całość posyp sezamem i oregano, a następnie dodaj ugotowany ryż i dokładnie mieszaj.
  5. 5Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach na kawałki.
  6. 6Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, paprykę pokrój w plastry.
  7. 7W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  8. 8Ryż z kurczakiem podawaj razem z sałatką skropioną dressingiem.
~108 kcal ~457 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.4 g
Tłuszcze: 4.1 g
Węglowodany: 14.1 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 14.2 g
Tłuszcze: 17.6 g
Węglowodany: 59.8 g

SKŁADNIKI

Kura tuszka 50 g(0.5 x filet)
Ryż brązowy 50 g
Oliwa z oliwek 8 g(2 x łyżeczka)
Miód pszczeli 12 g(1 x łyżeczka)
Pomarańcza 120 g(0.5 x sztuka)
Ocet winny 5 g(1 x łyżeczka)
Oregano suszone liście 8 g(1 x łyżka)
Sezam nasiona 4 g(1 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 3 g(1 x łyżeczka)
Rukola świeża 40 g(2 x garść)
Pomidor 50 g
Papryka żółta 70 g(0.5 x mała sztuka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane