Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem, kiszoną kapustą i buraczkami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
- 5Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
- 6Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
- 7Kapustę kiszoną drobno posiekaj. Jabłko oraz buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- 8Słonecznik krótko podpraż na suchej patelni.
- 9Kapustę, jabłko oraz buraki wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem oraz prażonym słonecznikiem.
- 10Podawaj z ugotowanym ryżem parboiled, posiekaną natką pietruszki oraz surówką z kiszonej kapusty.
Wartości odżywcze w:
~76 kcal
~563 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.4 g |
Tłuszcze: | 3.0 g |
Węglowodany: | 8.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 25.0 g |
Tłuszcze: | 22.0 g |
Węglowodany: | 65.6 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 100 g(1 x filet) |
Ryż parboiled | 50 g(1 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Pieczarka uprawna świeża | 120 g(2 x garść) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Kapusta kwaszona | 100 g(2 x garść) |
Jabłko | 180 g(1 x sztuka) |
Burak | 120 g(1 x sztuka) |
Słonecznik nasiona | 10 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE