Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem i kaszą jaglaną

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. 2Kurczaka umyj, pokrój i przypraw solą oraz pieprzem, następnie duś na oliwie z oliwek.
  3. 3Wyciśnij sok z pomarańczy, razem z miodem i octem balsamicznym dodaj do kurczaka.
  4. 4Całość posyp sezamem i oregano, a następnie dodaj ugotowany ryż i dokładnie mieszaj.
  5. 5Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach na kawałki. Paprykę pokrój w plastry.
  6. 6W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  7. 7Kaszę z kurczakiem podawaj razem z sałatką skropioną dressingiem.
~88 kcal ~633 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 2.9 g
Tłuszcze: 2.7 g
Węglowodany: 12.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 20.7 g
Tłuszcze: 19.2 g
Węglowodany: 93.2 g

SKŁADNIKI

Kura tuszka 50 g(0.5 x filet)
Kasza jaglana 75 g
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Miód pszczeli 12 g(1 x łyżeczka)
Pomarańcza 240 g(1 x sztuka)
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Oregano suszone liście 4 g(1 x łyżeczka)
Sezam nasiona 4 g(1 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 6 g(2 x łyżeczka)
Rukola świeża 40 g(2 x garść)
Papryka czerwona 140 g(1 x mała sztuka)
Papryka żółta 140 g(1 x mała sztuka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane