Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem i kaszą jaglaną
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
- 2Kurczaka umyj, pokrój i przypraw solą oraz pieprzem, następnie duś na oliwie z oliwek.
- 3Wyciśnij sok z pomarańczy, razem z miodem i octem balsamicznym dodaj do kurczaka.
- 4Całość posyp sezamem i oregano, a następnie dodaj ugotowany ryż i dokładnie mieszaj.
- 5Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach na kawałki. Paprykę pokrój w plastry.
- 6W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- 7Kaszę z kurczakiem podawaj razem z sałatką skropioną dressingiem.
Wartości odżywcze w:
~88 kcal
~633 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 2.9 g |
| Tłuszcze: | 2.7 g |
| Węglowodany: | 12.8 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 20.7 g |
| Tłuszcze: | 19.2 g |
| Węglowodany: | 93.2 g |
SKŁADNIKI
| Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
| Kasza jaglana | 75 g |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| Pomarańcza | 240 g(1 x sztuka) |
| Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
| Oregano suszone liście | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Sezam nasiona | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
| cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
| Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
| Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
| Papryka żółta | 140 g(1 x mała sztuka) |
KOMENTARZE