Kurczak z ryżem po meksykańsku
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z odrobiną wody.
- 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
- 5Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
- 6Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
- 7Pomidory razem z papryką przełóż do kurczaka, całość duś do miękkości.
- 8Dodaj czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
- 9Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~68 kcal
~494 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.7 g |
Tłuszcze: | 1.7 g |
Węglowodany: | 10.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 19.7 g |
Tłuszcze: | 12.3 g |
Węglowodany: | 75.1 g |
SKŁADNIKI
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
Ryż brązowy | 50 g(0.5 x woreczek) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Papryka czerwona | 140 g(1 x mała sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Papryka żółta | 140 g(1 x mała sztuka) |
Czerwona fasola | 60 g(3 x łyżka) |
Kukurydza konserwowa | 60 g(3 x łyżka ) |
KOMENTARZE