Kurczak z ryżem po meksykańsku

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Mięso umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  3. 3Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z odrobiną wody.
  4. 4Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
  5. 5Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  6. 6Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
  7. 7Pomidory razem z papryką przełóż do kurczaka, całość duś do miękkości.
  8. 8Dodaj czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
  9. 9Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
~68 kcal ~494 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 2.7 g
Tłuszcze: 1.7 g
Węglowodany: 10.3 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 19.7 g
Tłuszcze: 12.3 g
Węglowodany: 75.1 g

SKŁADNIKI

Kura tuszka 50 g(0.5 x filet)
Ryż brązowy 50 g(0.5 x woreczek)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Papryka czerwona 140 g(1 x mała sztuka)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Papryka żółta 140 g(1 x mała sztuka)
Czerwona fasola 60 g(3 x łyżka)
Kukurydza konserwowa 60 g(3 x łyżka )

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane