Makaron pełnoziarnisty z indykiem, brokułami i sosem tzatziki
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Pierś z indyka umyj, pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek.
- 3Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- 4Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3–5 minut.
- 5Umyj, obierz i pokrój ogórka w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę.
- 6Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, posiekany koperek, pokrojonego ogórka, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz.
- 7Makaron podawaj z indykiem i różyczkami brokułów polanymi sosem tzatziki.
Wartości odżywcze w:
~92 kcal
~331 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 5.0 g |
Tłuszcze: | 2.3 g |
Węglowodany: | 12.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 18.1 g |
Tłuszcze: | 8.5 g |
Węglowodany: | 44.7 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 50 g |
Indyk tuszka | 50 g(0.5 x porcja) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Zioła prowansalskie | 8 g(2 x łyżeczka) |
Brokuły | 100 g(1 x porcja) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
Ogórek | 90 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
cytryna | 3 g(1 x łyżeczka) |
Koper ogrodowy | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE