Makaron pełnoziarnisty z krewetkami, jarmużem i pomidorami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Krewetki rozmróź i oczyść.
- 2Jarmuż dokładnie umyj i pokrój.
- 3Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kilka minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż, odcedź.
- 4Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 5Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój i dodaj do cebuli razem z krewetkami.
- 6Całość duś na wolnym ogniu, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 7Podawaj z makaronem i jarmużem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~100 kcal
~545 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.0 g |
Tłuszcze: | 1.5 g |
Węglowodany: | 14.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 38.6 g |
Tłuszcze: | 8.0 g |
Węglowodany: | 77.9 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 90 g(1 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Jarmuż | 120 g(2 x liść) |
Makaron pełnoziarnisty | 90 g(1 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
Jarmuż | 120 g(2 x liść) |
KOMENTARZE