Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i papryką
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Mięso umyj, pokrój, dopraw przyprawami i grilluj na patelni.
- 3Świeże liście szpinaku przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem.
- 4Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 5Suszone pomidory pokrój i dodaj do cebuli.
- 6Całość duś na małym ogniu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- 7Paprykę umyj i pokrój w plasterki.
- 8Dodaj szpinak, paprykę, fetę pokrojoną w kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz.
- 9Podawaj z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze w:
~145 kcal
~464 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 7.9 g |
Tłuszcze: | 4.9 g |
Węglowodany: | 17.2 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 25.2 g |
Tłuszcze: | 15.6 g |
Węglowodany: | 55.0 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 50 g |
Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Ser typu Feta | 30 g(1 x garść) |
Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
Papryka czerwona | 70 g(0.5 x mała sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
Kura tuszka | 50 g(0.5 x filet) |
KOMENTARZE