Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
Posiłek
15 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 3Suszone pomidory pokrój i dodaj do cebuli.
- 4Całość duś na małym ogniu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- 5Dodaj kawałki tuńczyka, czosnek wyciśnięty przez praskę, oregano, sól oraz pieprz.
- 6Podawaj z makaronem, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~213 kcal
~391 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 10.6 g |
Tłuszcze: | 5.6 g |
Węglowodany: | 29.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 19.6 g |
Tłuszcze: | 10.3 g |
Węglowodany: | 54.1 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 45 g(0.5 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pomidory suszone nie solone | 36 g(3 x sztuka) |
Tuńczyk w wodzie | 30 g(1 x łyżka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Oregano suszone liście | 4 g(1 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE