Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami
Posiłek
15 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Świeże liście szpinaku przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem.
- 3Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 4Suszone pomidory pokrój i dodaj do cebuli.
- 5Całość duś na małym ogniu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- 6Dodaj szpinak, tofu pokrojone w kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz.
- 7Podawaj z makaronem.
Wartości odżywcze w:
~177 kcal
~339 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 8.0 g |
Tłuszcze: | 4.2 g |
Węglowodany: | 26.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 15.4 g |
Tłuszcze: | 8.0 g |
Węglowodany: | 50.5 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 45 g(0.5 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Tofu do krojenia | 20 g(1 x łyżka) |
Szpinak (świeży) | 40 g(2 x garść) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Oregano suszone liście | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE