Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym i oliwkami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój i dodaj do cebuli razem z krewetkami.
- 4Całość duś na wolnym ogniu, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, pokrojone oliwki, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 5Podawaj sos z makaronem.
- 6Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~90 kcal
~283 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.3 g |
Tłuszcze: | 2.1 g |
Węglowodany: | 13.3 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 13.4 g |
Tłuszcze: | 6.6 g |
Węglowodany: | 41.8 g |
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty | 45 g(0.5 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Oliwki zielone marynowane | 10 g(2 x sztuka) |
Krewetki świeże | 20 g(1 x sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Pietruszka liście | 6 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE