Pełnoziarniste naleśniki z łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Rukolę dokładnie umyj i porwij w palcach.
  2. 6Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  3. 7Twaróg dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym, suszonymi pomidorami i siemieniem lnianym.
  4. 8Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  5. 9Przygotowane naleśniki posmaruj pastą twarożkową, dodaj rukolę oraz plastry łososia.
  6. 10Naleśniki zwiń w rulony lub ułóż w ćwiartki.
~156 kcal ~345 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 11.3 g
Tłuszcze: 6.1 g
Węglowodany: 13.7 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 25.0 g
Tłuszcze: 13.5 g
Węglowodany: 30.3 g

SKŁADNIKI

Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Łosoś wędzony 20 g(1 x plaster)
Rukola świeża 20 g(1 x garść)
Ser twarogowy chudy 30 g(1 x plaster)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Len nasiona 5 g(1 x łyżeczka)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Łosoś wędzony 20 g(1 x plaster)
Rukola świeża 20 g(1 x garść)
Ser twarogowy chudy 30 g(1 x plaster)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Len nasiona 5 g(1 x łyżeczka)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane