Pełnoziarniste naleśniki z brokułami, suszonymi pomidorami i sosem czosnkowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Brokuły umyj, wrzuć na wrzątek i blanszuj przez 4–5 minut.
  2. 6Mozzarellę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię razem z brokułami pokrojonymi w różyczki.
  3. 7Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię.
  4. 8Grilluj wszystko na patelni aż do rozpuszczenia się sera, dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Przepis na sos czosnkowy:

  1. 9Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
  2. 10W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
  3. 11Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, całość złóż w ćwiartki i polej sosem.
~140 kcal ~358 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 8.9 g
Tłuszcze: 6.1 g
Węglowodany: 12.2 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 22.9 g
Tłuszcze: 15.6 g
Węglowodany: 31.3 g

SKŁADNIKI

Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Brokuły 50 g(0.5 x porcja)
Ser mozzarella 30 g(1 x porcja)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
Zioła prowansalskie 2 g(0.5 x łyżeczka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Brokuły 50 g(0.5 x porcja)
Ser mozzarella 30 g(1 x porcja)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
Zioła prowansalskie 2 g(0.5 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Grilowana mozarella??!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi