Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
- 5Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 6Suszone pomidory pokrój na drobne kawałki.
- 7Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach.
- 8Twaróg rozgnieć widelcem, zmieszaj z jogurtem naturalnym, rukolą i suszonymi pomidorami.
- 9Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~144 kcal
~300 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 9.5 g |
Tłuszcze: | 5.5 g |
Węglowodany: | 13.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 19.8 g |
Tłuszcze: | 11.4 g |
Węglowodany: | 28.9 g |
SKŁADNIKI
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Rukola świeża | 20 g(1 x garść) |
Ser twarogowy chudy | 30 g(1 x plaster) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Oliwki zielone marynowane | 10 g(2 x sztuka) |
Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
Zioła prowansalskie | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Rukola świeża | 20 g(1 x garść) |
Ser twarogowy chudy | 30 g(1 x plaster) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Oliwki zielone marynowane | 10 g(2 x sztuka) |
Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
Zioła prowansalskie | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE