Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
  5. 5Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 6Suszone pomidory pokrój na drobne kawałki.
  2. 7Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach.
  3. 8Twaróg rozgnieć widelcem, zmieszaj z jogurtem naturalnym, rukolą i suszonymi pomidorami.
  4. 9Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
~144 kcal ~300 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 9.5 g
Tłuszcze: 5.5 g
Węglowodany: 13.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 19.8 g
Tłuszcze: 11.4 g
Węglowodany: 28.9 g

SKŁADNIKI

Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Rukola świeża 20 g(1 x garść)
Ser twarogowy chudy 30 g(1 x plaster)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Oliwki zielone marynowane 10 g(2 x sztuka)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)
Zioła prowansalskie 2 g(0.5 x łyżeczka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Rukola świeża 20 g(1 x garść)
Ser twarogowy chudy 30 g(1 x plaster)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Oliwki zielone marynowane 10 g(2 x sztuka)
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)
Zioła prowansalskie 2 g(0.5 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane