Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 6Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku.
- 7Twaróg wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, przyprawami, a następnie dodaj do szpinaku.
- 8Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~119 kcal
~278 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 7.8 g |
| Tłuszcze: | 5.0 g |
| Węglowodany: | 10.6 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 18.2 g |
| Tłuszcze: | 11.6 g |
| Węglowodany: | 24.7 g |
SKŁADNIKI
| Mąka żytnia typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
| Ser twarogowy chudy | 30 g(1 x plaster) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Gałka muszkatołowa | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE