Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
  2. 6Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku.
  3. 7Twaróg wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, przyprawami, a następnie dodaj do szpinaku.
  4. 8Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
~119 kcal ~278 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 7.8 g
Tłuszcze: 5.0 g
Węglowodany: 10.6 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 18.2 g
Tłuszcze: 11.6 g
Węglowodany: 24.7 g

SKŁADNIKI

Mąka żytnia typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Szpinak (świeży) 50 g(1 x porcja)
Ser twarogowy chudy 30 g(1 x plaster)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
Gałka muszkatołowa 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane