Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
- 7Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku.
- 8Twaróg rozkrusz i wymieszaj z jogurtem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 9Szpinak zdejmij z ognia, dodaj twaróg z jogurtem.
- 10Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
- 11Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~129 kcal
~330 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 8.4 g |
| Tłuszcze: | 4.5 g |
| Węglowodany: | 13.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 21.5 g |
| Tłuszcze: | 11.5 g |
| Węglowodany: | 34.4 g |
SKŁADNIKI
| Mąka żytnia typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
| Ser twarogowy chudy | 30 g(1 x plaster) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Zioła prowansalskie | 1 g |
| Gałka muszkatołowa | 1 g |
| Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE