Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, krewetkami i chili
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, przełóż na patelnię razem z krewetkami. Patelnię zdejmij z ognia.
- 7Całość dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw chili, solą oraz pieprzem.
- 8Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~121 kcal
~264 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 9.4 g |
Tłuszcze: | 5.0 g |
Węglowodany: | 9.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 20.5 g |
Tłuszcze: | 10.9 g |
Węglowodany: | 20.6 g |
SKŁADNIKI
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Krewetki świeże | 40 g(2 x sztuka) |
Chili | 1 g |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Krewetki świeże | 40 g(2 x sztuka) |
Chili | 1 g |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 25 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE