Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, krewetkami i chili

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
  2. 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, przełóż na patelnię razem z krewetkami. Patelnię zdejmij z ognia.
  3. 7Całość dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw chili, solą oraz pieprzem.
  4. 8Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
~121 kcal ~264 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 9.4 g
Tłuszcze: 5.0 g
Węglowodany: 9.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 20.5 g
Tłuszcze: 10.9 g
Węglowodany: 20.6 g

SKŁADNIKI

Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Szpinak (świeży) 50 g(1 x porcja)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Krewetki świeże 40 g(2 x sztuka)
Chili 1 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)
Mąka pszenna typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Szpinak (świeży) 50 g(1 x porcja)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Krewetki świeże 40 g(2 x sztuka)
Chili 1 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 25 g(1 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane