Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, ricottą i szczypiorkiem

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
  2. 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
  3. 7Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku.
  4. 8Patelnię zdejmij z ognia. Ricottę pokrój, dodaj na przestudzonego szpinaku.
  5. 9Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
  6. 10Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie złóż w ćwiartki.
  7. 11Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
~139 kcal ~242 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 7.1 g
Tłuszcze: 7.2 g
Węglowodany: 11.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 12.3 g
Tłuszcze: 12.5 g
Węglowodany: 19.9 g

SKŁADNIKI

Mąka żytnia typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Szpinak (świeży) 50 g(1 x porcja)
Ricotta 20 g(1 x łyżka)
Gałka muszkatołowa 1 g
Szczypiorek 5 g(1 x łyżka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane