Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, ricottą i szczypiorkiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
- 7Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku.
- 8Patelnię zdejmij z ognia. Ricottę pokrój, dodaj na przestudzonego szpinaku.
- 9Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
- 10Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie złóż w ćwiartki.
- 11Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze w:
~139 kcal
~242 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 7.1 g |
| Tłuszcze: | 7.2 g |
| Węglowodany: | 11.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 12.3 g |
| Tłuszcze: | 12.5 g |
| Węglowodany: | 19.9 g |
SKŁADNIKI
| Mąka żytnia typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
| Ricotta | 20 g(1 x łyżka) |
| Gałka muszkatołowa | 1 g |
| Szczypiorek | 5 g(1 x łyżka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE