Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, ricottą, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
- 6Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 7Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
- 8Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Patelnię zdejmij z ognia.
- 9Ricottę pokrój, dodaj na przestudzonego szpinaku.
- 10Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
- 11Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie złóż je w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~162 kcal
~328 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 8.0 g |
| Tłuszcze: | 7.5 g |
| Węglowodany: | 15.4 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 16.2 g |
| Tłuszcze: | 15.1 g |
| Węglowodany: | 31.3 g |
SKŁADNIKI
| Mąka żytnia typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
| Ricotta | 20 g(1 x łyżka) |
| Orzechy włoskie | 8 g(2 x sztuka) |
| Czosnek | 2.5 g(0.5 x ząbek) |
| Gałka muszkatołowa | 1 g |
| Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
KOMENTARZE