Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, ricottą, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto:

  1. 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  3. 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przepis na nadzienie:

  1. 5Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
  2. 6Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
  3. 7Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
  4. 8Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Patelnię zdejmij z ognia.
  5. 9Ricottę pokrój, dodaj na przestudzonego szpinaku.
  6. 10Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
  7. 11Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie złóż je w ćwiartki.
~162 kcal ~328 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 8.0 g
Tłuszcze: 7.5 g
Węglowodany: 15.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 16.2 g
Tłuszcze: 15.1 g
Węglowodany: 31.3 g

SKŁADNIKI

Mąka żytnia typ 1850 24 g(2 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 20 g(2 x łyżka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Szpinak (świeży) 50 g(1 x porcja)
Ricotta 20 g(1 x łyżka)
Orzechy włoskie 8 g(2 x sztuka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
Gałka muszkatołowa 1 g
Pomidory suszone nie solone 24 g(2 x sztuka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane