Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, tuńczykiem, fetą i suszonymi pomidorami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przepis na ciasto:
- 1Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
- 2Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- 3Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- 4Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przepis na nadzienie:
- 5Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni.
- 6Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, przełóż na patelnię razem z kawałkami tuńczyka.
- 7Suszone pomidory przekrój na połówki, dodaj do szpinaku.
- 8Ser feta rozkrusz, dodaj na patelnię.
- 9Całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
- 10Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Wartości odżywcze w:
~153 kcal
~363 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 11.0 g |
| Tłuszcze: | 6.5 g |
| Węglowodany: | 12.3 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 26.1 g |
| Tłuszcze: | 15.6 g |
| Węglowodany: | 29.3 g |
SKŁADNIKI
| Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
| Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 20 g(2 x łyżka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Szpinak (świeży) | 50 g(1 x porcja) |
| Tuńczyk w wodzie | 30 g(1 x łyżka) |
| Ser typu Feta | 30 g(1 x garść) |
| Pomidory suszone nie solone | 24 g(2 x sztuka) |
| Gałka muszkatołowa | 1 g |
| Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE