Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
- 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój i dodaj do cebuli razem z kawałkami tuńczyka.
- 4Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- 5Podawaj sos z makaronem, całość udekoruj listkami bazylii.
Wartości odżywcze w:
~95 kcal
~310 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.3 g |
Tłuszcze: | 2.9 g |
Węglowodany: | 12.7 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 13.9 g |
Tłuszcze: | 9.6 g |
Węglowodany: | 41.4 g |
SKŁADNIKI
Makaron bezjajeczny | 45 g(0.5 x szklanka) |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Tuńczyk w wodzie | 30 g(1 x łyżka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
Bazylia liście świeże | 15 g(3 x liść) |
KOMENTARZE
Bardzo podobny przepis ostatnio wykonałam dla moich dzieciaków, z większą ilością warzyw, znaleziony na stronce konkursowej tuńczyka princes. Nie chciali próbować tuńczyka, ale tak im się zgubił w warzywach, że zjedli w sekundę, polecam! ;)
wiele słyszałam o tuńczyku princes, polecasz do innych potraw