Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 2Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
  3. 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój i dodaj do cebuli razem z kawałkami tuńczyka.
  4. 4Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
  5. 5Podawaj sos z makaronem, całość udekoruj listkami bazylii.
~95 kcal ~310 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.3 g
Tłuszcze: 2.9 g
Węglowodany: 12.7 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 13.9 g
Tłuszcze: 9.6 g
Węglowodany: 41.4 g

SKŁADNIKI

Makaron bezjajeczny 45 g(0.5 x szklanka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Tuńczyk w wodzie 30 g(1 x łyżka)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
Bazylia liście świeże 15 g(3 x liść)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Bardzo podobny przepis ostatnio wykonałam dla moich dzieciaków, z większą ilością warzyw, znaleziony na stronce konkursowej tuńczyka princes. Nie chciali próbować tuńczyka, ale tak im się zgubił w warzywach, że zjedli w sekundę, polecam! ;)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

wiele słyszałam o tuńczyku princes, polecasz do innych potraw