Pieczone krewetki z batatami, jarmużem i marchewką z miodem i tymiankiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180–200 stopni.
- 2Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój w plastry, jarmuż porwij w palcach.
- 3Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem, skrop oliwą z oliwek, miodem oraz posyp tymiankiem, piecz przez 15–20 minut.
- 410 minut przed końcem pieczenia dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki.
Wartości odżywcze w:
~82 kcal
~366 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.7 g |
| Tłuszcze: | 2.4 g |
| Węglowodany: | 9.1 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 25.7 g |
| Tłuszcze: | 10.8 g |
| Węglowodany: | 40.9 g |
SKŁADNIKI
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Jarmuż | 120 g(2 x liść) |
| Batat | 115 g(0.5 x sztuka) |
| Marchew | 90 g(2 x sztuka) |
| Tymianek | 5 g(1 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE