Pieczone krewetki z jarmużem, batatem i burakami w sosie czosnkowym
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180–200 stopni.
- 2Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój w plastry, jarmuż porwij w palcach.
- 3Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem, skrop oliwą z oliwek, piecz przez 15–20 minut.
- 410 minut przed końcem pieczenia dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki.
- 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
Wartości odżywcze w:
~71 kcal
~367 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.5 g |
| Tłuszcze: | 2.2 g |
| Węglowodany: | 7.0 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 28.6 g |
| Tłuszcze: | 11.4 g |
| Węglowodany: | 36.7 g |
SKŁADNIKI
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
| Jarmuż | 120 g(2 x liść) |
| Batat | 115 g(0.5 x sztuka) |
| Burak | 120 g(1 x sztuka) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
| Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
| Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
KOMENTARZE