Pieczone krewetki z jarmużem, burakami i batatami z miodem i tymiankiem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 180–200 stopni.
- 2Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój w plastry, jarmuż porwij w palcach.
- 3Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem, skrop oliwą z oliwek, miodem oraz posyp tymiankiem, piecz przez 15–20 minut.
- 410 minut przed końcem pieczenia dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki.
Wartości odżywcze w:
~72 kcal
~336 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.6 g |
| Tłuszcze: | 1.4 g |
| Węglowodany: | 9.0 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 26.3 g |
| Tłuszcze: | 6.5 g |
| Węglowodany: | 42.3 g |
SKŁADNIKI
| Krewetki świeże | 100 g(0.5 x porcja) |
| Batat | 115 g(0.5 x sztuka) |
| Jarmuż | 120 g(2 x liść) |
| Burak | 120 g(1 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
| Tymianek | 1 g |
KOMENTARZE