Pieczony łosoś w pomidorach z brązowym ryżem i brokułami w sosie czosnkowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. 2Cebulę obierz i podduś na oliwie z oliwek na patelni.
  3. 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki, następnie dodaj do cebuli.
  4. 4Łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą i pieprzem oraz obficie skrop sokiem z cytryny.
  5. 5Następnie łososia przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory i piecz przez 25–30 minut.
  6. 6Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. 7Brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj przez 4–5 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  8. 8W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, zioła prowansalskie oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
  9. 9Łososia podawaj z ryżem, brokułami i sosem.
~92 kcal ~564 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.3 g
Tłuszcze: 3.4 g
Węglowodany: 10.8 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 26.6 g
Tłuszcze: 20.9 g
Węglowodany: 66.7 g

SKŁADNIKI

Ryż brązowy 75 g
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Łosoś świeży 100 g(1 x porcja)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 6 g(2 x łyżeczka)
Brokuły 100 g(1 x porcja)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 100 g(4 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane