Pieczony łosoś w sosie koperkowym z warzywami i brązowym ryżem
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Ryż gotuj przez połowę czasu podanego na opakowaniu, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
- 2Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
- 3Łososia dopraw solą oraz pieprzem, ułóż na warzywach.
- 4W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, jaja, oliwę, sok z cytryny oraz posiekany koperek.
- 5Przygotowanym sosem polej łososia oraz warzywa.
- 6Całość piecz w 180 stopniach przez 20–25 minut.
Wartości odżywcze w:
~112 kcal
~580 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 6.1 g |
| Tłuszcze: | 4.1 g |
| Węglowodany: | 12.5 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 31.4 g |
| Tłuszcze: | 21.3 g |
| Węglowodany: | 64.8 g |
SKŁADNIKI
| Łosoś świeży | 100 g(1 x porcja) |
| Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 125 g(0.5 x szklanka) |
| Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
| Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
| Ryż brązowy | 75 g |
| Mieszanka warzywna z kalafiorem, brokułami i marchwią | 150 g |
| Koper ogrodowy | 8 g(1 x łyżka) |
| cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
KOMENTARZE