Pieczony łosoś z sosem tzatziki, ziemniakami oraz sałatką z rukoli
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie łososia:
- 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
- 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut, podawaj polanego sosem tzatziki.
- 3Ziemniaki ugotuj, przekrój na połówki i posyp posiekanym koperkiem.
Przygotowanie sosu tzatziki:
- 4Umyj, obierz i pokrój w kostkę ogórka.
- 5Czosnek wyciśnij przez praskę.
- 6Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, posiekany koperek, pokrojonego ogórka, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz.
Przygotowanie sałatki:
- 7Rukolę umyj, osusz i porwij w palcach.
- 8Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- 9Paprykę pokrój na plastry.
- 10Zmieszaj w osobnej miseczce oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, ocet winny, musztardę oraz sól i pieprz.
- 11Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wartości odżywcze w:
~63 kcal
~431 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.5 g |
Tłuszcze: | 2.1 g |
Węglowodany: | 8.4 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 16.8 g |
Tłuszcze: | 14.5 g |
Węglowodany: | 57.5 g |
SKŁADNIKI
Łosoś świeży | 50 g(0.5 x porcja) |
Zioła prowansalskie | 4 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 9 g(3 x łyżeczka) |
Ziemniaki (średnio) gotowane | 255 g(3 x sztuka) |
Koper ogrodowy | 16 g(2 x łyżka) |
Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
Pomidor | 50 g |
Papryka żółta | 100 g |
Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
Musztarda | 5 g(0.5 x łyżeczka) |
Ocet winny | 2.5 g(0.5 x łyżeczka) |
Ogórek | 90 g(0.5 x sztuka) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 50 g(2 x łyżka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
KOMENTARZE