Pieczony łosoś z sosem tzatziki, ziemniakami oraz sałatką z rukoli

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie łososia:

  1. 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni, łososia natrzyj ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
  2. 2Następnie łososia zawiń w folię spożywczą i piecz przez 25–30 minut, podawaj polanego sosem tzatziki.
  3. 3Ziemniaki ugotuj, przekrój na połówki i posyp posiekanym koperkiem.

Przygotowanie sosu tzatziki:

  1. 4Umyj, obierz i pokrój w kostkę ogórka.
  2. 5Czosnek wyciśnij przez praskę.
  3. 6Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, posiekany koperek, pokrojonego ogórka, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz.

Przygotowanie sałatki:

  1. 7Rukolę umyj, osusz i porwij w palcach.
  2. 8Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  3. 9Paprykę pokrój na plastry.
  4. 10Zmieszaj w osobnej miseczce oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, ocet winny, musztardę oraz sól i pieprz.
  5. 11Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
~63 kcal ~431 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 2.5 g
Tłuszcze: 2.1 g
Węglowodany: 8.4 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 16.8 g
Tłuszcze: 14.5 g
Węglowodany: 57.5 g

SKŁADNIKI

Łosoś świeży 50 g(0.5 x porcja)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 9 g(3 x łyżeczka)
Ziemniaki (średnio) gotowane 255 g(3 x sztuka)
Koper ogrodowy 16 g(2 x łyżka)
Rukola świeża 40 g(2 x garść)
Pomidor 50 g
Papryka żółta 100 g
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Musztarda 5 g(0.5 x łyżeczka)
Ocet winny 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Ogórek 90 g(0.5 x sztuka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane