Pieczony dorsz w pomarańczach z ryżem i brokułami
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik nagrzej do 200 stopni, dorsza natrzyj majerankiem, oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem.
- 2Pomarańczę pokrój w plastry, obłóż nimi dorsza.
- 3Następnie rybę zawiń w folię spożywczą i piecz przez 15–20 minut.
- 4Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 5Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3–5 minut.
Wartości odżywcze w:
~99 kcal
~338 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.7 g |
| Tłuszcze: | 2.9 g |
| Węglowodany: | 12.2 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 19.6 g |
| Tłuszcze: | 10.0 g |
| Węglowodany: | 41.7 g |
SKŁADNIKI
| Dorsz świeży | 100 g(1 x filet) |
| Majeranek suszony | 3 g(1 x łyżeczka) |
| Pomarańcza | 80 g(2 x plaster) |
| Ryż brązowy | 50 g(0.5 x woreczek) |
| Brokuły | 100 g(1 x porcja) |
| Oliwa z oliwek | 8 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE