Pieczony dorsz w pomidorach z kaszą jęczmienną i brokułami w sosie czosnkowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. 2Cebulę oraz czosnek obierz i podduś na oliwie z oliwek na patelni.
  3. 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki, następnie dodaj do cebuli.
  4. 4Dorsza natrzyj ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz obficie skrop sokiem z cytryny.
  5. 5Następnie dorsza przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory i piecz przez 25–30 minut.
  6. 6Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. 7Brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj przez 4–5 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  8. 8W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
  9. 9Dorsza podawaj z kaszą jęczmienną, brokułami i sosem czosnkowym.
~81 kcal ~497 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.4 g
Tłuszcze: 2.1 g
Węglowodany: 10.9 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 27.0 g
Tłuszcze: 12.9 g
Węglowodany: 67.2 g

SKŁADNIKI

Kasza jęczmienna perłowa 75 g
Cebula 50 g(0.5 x sztuka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Dorsz świeży 100 g(1 x filet)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)
cytryna 6 g(2 x łyżeczka)
Brokuły 100 g(1 x porcja)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 100 g(4 x łyżka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane